Charakterystyka pelletu

Fotolia.com | #196401605 | Autor: tchara

Na naszym blogu staramy się publikować materiały, w których zawarte będą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, dotyczące różnych kwestii związanych z ogrzewaniem domu, wyborem odpowiedniego paliwa oraz zakupem właściwego sprzętu. Bardzo często nasza uwaga skupiona jest także na rodzajach wspomnianych paliw – ich zaletach, cechach charakterystycznych oraz analizowaniu ich jakości. W ten sposób opisywaliśmy między innymi ekogroszek oraz drewno kominkowe, dziś natomiast skupimy się na pellecie.

1. Pellet – informacje ogólne

Pellet (inaczej: pelet, pellety, pelety) to jedno z najbardziej popularnych biopaliw, najczęściej występujące pod postacią pelletu drzewnego. Jego barwa jest bardzo charakterystyczna, lecz przy tym nie jest jednorodna i zależy od rodzaju drewna, z którego paliwo to jest produkowane – odcienie pelletu mogą być więc jasne (w przypadku drzew iglastych, takich jak sosna i świerk) lub ciemniejsze (w przypadku drzew liściastych, takich jak dąb i buk). Granulacja tego paliwa waha się od sześciu do ośmiu milimetrów, mając średnicę nie mniejszą niż trzydzieści i nie większą niż czterdzieści milimetrów. Co ciekawe, pelletem można ogrzewać różnego typu przestrzenie, nie tylko mieszkalne – świetnie sprawdzi się on także podczas ogrzewania budynków przemysłowych, pomieszczeń gospodarczych oraz biurowych.

2. Dlaczego warto stosować pellet?

Zalet, jakie wynikają z zainwestowania w pellet drzewny, jest naprawdę sporo. Bez wątpienia wspomnieć należy w tym miejscu o tym, że jest to paliwo ekologiczne, stanowiące odnawialne źródło energii, charakteryzujące się niską emisją dwutlenku węgla, generowanej podczas spalania, a przy tym z jednej tony pelletu powstają zaledwie około trzy kilogramy popiołu. Jest to również materiał prosty w transportowaniu oraz magazynowaniu, gwarantujący czystość i komfort użytkowania – jednocześnie jest on powszechnie dostępny i – co równie istotnie – tani. Ważny jest także fakt, że pellet nie wydziela nieprzyjemnego zapachu i gwarantuje brak kurzu.

3. Jak przechowywać pellet?

Zaleca się, aby pellet przechowywany był w miejscu suchym, które nie jest narażone na szkodliwe działanie warunków atmosferycznych, takich jak deszcz i śnieg. Tego typu biopaliwo powinno znajdować się w pomieszczeniach zamkniętych i najlepiej, aby nie miało ono bezpośredniego kontaktu z podłożem. Dobrym patentem jest na przykład umieszczenie szczelnie zamkniętych worków na niewielkich platformach, takich jak drewniane palety. Zaznaczyć jednak trzeba, że niektórzy decydują się na trzymanie omawianego materiału na zewnątrz – wybierając taki wariant należy jednak wykazać się ogromną ostrożnością, dokładnie zabezpieczając paliwo. Według specjalistów, pellet w takich warunkach może znajdować się nie dłużej niż pół roku od momentu zakupu.

Podsumujmy: pellet drzewny wyróżnia się wysoką kalorycznością, bardzo niską emisją szkodliwych substancji, niską wilgotnością, niewielką zawartością popiołu, a przy tym opatrzony jest korzystną ceną. Wszystko to stanowi o ogromnej atrakcyjności tego produktu – nie powinna więc dziwić nas jego popularność nie tylko w Polsce, ale też w wielu innych europejskich krajach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *