Przyczyny spiekania się ekogroszku w procesie spalania

Fotolia.com | #21098635 | Autor: duesV

Każdy uważny czytelnik naszego bloga dobrze wie, że spiekalność, czyli skłonność do tworzenia spieków, jest jedną z najważniejszych cech węgla do kotłów z podajnikiem. Jej wartość powinna być możliwie jak najniższa (poniżej 20 RI).

Powstawanie spieków jest jednym z najbardziej niekorzystnych procesów zachodzących podczas spalania opału w kotle automatycznym. Istnieją ich dwa rodzaje: pierwszy to spieki żużlowe, drugi – spieki koksowe, przypominające zwykły koks opałowy. Spieki koksowe, uchodzące za nieco mniej problematyczne (choć nadal bardzo uciążliwe, o czym więcej poniżej), powstają na skutek odgazowywania węgla pod wpływem wysokiej temperatury panującej w kotle. Z kolei spieki żużlowe tworzą się nie z węgla, lecz z popiołu: gdy w strefie żaru z jakiegoś powodu występują zbyt wysokie temperatury, popiół przekształca się w twarde spieki żużlowe.

Co sprawia, że powstają spieki?

Wspomniana wyżej jednostka RI to indeks Rogi, czyli wskaźnik spiekalności węgla. Idealne ekogroszki miałyby RI = 0, czyli nie spiekałyby się w ogóle. Węgle o RI między 5 a 20 uznaje się za nieznacznie spiekające, natomiast te, w których RI przewyższa 20, są słabo spiekające. Jak nietrudno się domyślić, od współczynnika spiekalności zależy skłonność do powstawania spieków: im wyższy RI, tym gorzej. A warto zauważyć, że w Polsce spotyka się nawet węgle o RI = 80…

Spieki koksowe powstają, najprościej rzecz ujmując, gdy nadmuch powietrza w piecu jest zbyt silny. Czasem jest to kwestia ustawień kotła, a czasem jest to proces wymuszony przez węgiel o wysokiej spiekalności. Taki sprowokowany przez węgiel proces spalania ze znacznym nadmiarem powietrza, schładzającym spaliny, prowadzi także do powstawania spieków żużlowych: węgle o wysokiej skłonności do stworzenia spieków koksowych stwarzają też większe ryzyko powstawania spieków żużlowych (nazywanych szlaką).

Przyczyną powstawania spieków może być zbyt niskie umieszczenie deflektora nad paleniskiem, co powoduje wzrost temperatury na palenisku i zbyt szybkie – nieoptymalne – spalanie się opału.

Dlaczego spieków trzeba unikać?

Spieki spalają się znacznie wolniej, a zatem przyczyniają się nie tylko do powstawania dużych strat energii, ale także do tworzenia się większych niż konieczne ilości popiołu, który trzeba często wymiatać, co czyni obsługę pieca uciążliwą i żmudną.

Jak unikać spieków?

Najprostszym sposobem na uniknięcie spieków jest stosowanie dobrej jakości ekogroszku o możliwie jak najniższej podatności na spiekanie. Bardzo ważne jest także postępowanie według zaleceń producenta kotła podczas ustawiania parametrów spalania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *