Jak wybrać dobry pellet?

Jak wybrać dobry pellet?

Pellet to obecnie jedno z najpopularniejszych paliw stosowanych przez właścicieli gospodarstw domowych oraz w niewielkich obiektach firmowych jako podstawowy sposób ich ogrzewania. Niezaprzeczalną zaletą tego paliwa jest znikomy negatywny wpływ na środowisko naturalne oraz opłacalność. Aby jednak pellet spełniał wszelkie wymogi stawiane przez prawo oraz producentów kotłów, powinien charakteryzować się odpowiednio wysoką jakością. Warto bowiem wiedzieć, że stosowanie pelletu niecertyfikowanego o nieodpowiednich właściwościach użytkowych może być nie tylko niekomfortowe, lecz także niebezpieczne i nieopłacalne finansowo.

Z czego zrobiony jest pellet?

Nie bez powodu pellet jest nazywany jednym z najbardziej ekologicznych paliw opałowych, z tego też względu ma mnóstwo fanów wśród wielbicieli życia w zgodzie z naturą. Pellet powstaje z czystej i wolnej od różnych zanieczyszczeń organicznych trociny odpadowej oraz z wiórów tartacznych drewna iglastego powstającego podczas obróbki stolarskiej i tartacznej. Oznacza to, iż do czasu jego ostatecznej obróbki stanowi odpad, który obecnie można wykorzystać do ogrzewania naszych domów oraz obiektów firmowych w postaci pelletu. Podczas jego spalania do atmosfery uwalnia się tyle dwutlenku węgla, ile zostało zaabsorbowane przez drzewo w całym jego cyklu życia, oznacza to, iż nie powoduje wzrostu globalnego ocieplenia i nie wywołuje negatywnych zmian w środowisku. Na ścianach kotłowni nie odkłada się brud, a w powietrzu nie unosi się niebezpieczny pył. Efektem spalania pelletu jest powstawanie popiołu, który można z powodzeniem stosować jako nawóz do roślin ogrodowych, głównie ze względu na jego nietoksyczność. Co ciekawe, w przeciwieństwie do palenia innymi paliwami, np. ekogroszkiem bądź węglem, ilość popiołu wynosi jedynie około 5 kilogramów na 1 tonę tego paliwa.

Certyfikowany pellet – bezpieczeństwo przede wszystkim

Pellet to paliwo szczególnie wrażliwe na jakość, dlatego zawsze powinien charakteryzować się doskonałymi parametrami użytkowymi. Dobry pellet musi być objęty odpowiednim certyfikatem, który świadczy o jego jakości oraz zgodności z deklaracjami znajdującymi się w ulotce bądź na opakowaniu DIN Plus lub EN Plus. Te dwa certyfikaty, składające się z niepowtarzalnego numeru wystawianego osobno dla każdego podmiotu na podstawie corocznych badań, są wiążące dla producenta, dlatego nie można ich użyć bezprawnie. Zgodność deklarowanych parametrów ocenia zawsze kwalifikowana jednostka certyfikująca. Certyfikat wymusza na producencie umieszczenie na worku szczegółowej etykiety, na której musi znaleźć się precyzyjny adres producenta lub sprzedającego oraz znak jakości EN Plus lub DIN Plus, a także nazwę produktu i wszystkie najistotniejsze parametry.

Jakie parametry mają wpływ na wydajność i efektywność ogrzewania pelletem?

Na opakowaniu pelletu musi znaleźć się także wiele informacji dotyczących jego wartości użytkowych, do czego zobowiązuje między innymi certyfikat EN Plus i DIN Plus. Brak tych informacji może sugerować, że certyfikat jest umieszczony na workach w sposób niezgodny z prawem. Istotna jest między innymi wartość opałowa, znana także jako kaloryczność. To podstawowa cecha użytkowa pelletu, która informuje nabywcę o tym, jak wydajny jest pellet i jak wiele ciepła jest w stanie zapewnić w danym gospodarstwie domowym, zazwyczaj wynosi około 16,5 MJ/kg. Niezbędna jest także informacja na temat zawartości wilgoci oraz popiołu (nie więcej niż 0,7 %) jak i również cechy stricte techniczne, takie jak długość oraz wytrzymałość mechaniczna i średnica pelletu.

Ważny jest także efekt spalania, który wiele mówi na temat zakupionego przez nas pelletu. Popiół powstały wskutek spalania tego paliwa musi być koloru szaro-brązowego, gdyż składa się wyłącznie z przepalonych włókien drzewnych. Nie możemy znaleźć w nim dodatków chemicznych oraz organicznych, które mogą wpływać na barwę popiołu.

Dlaczego warto zwracać uwagę na jakość pelletu?

O wyższości pelletu premium nad standardowym niech przemówi fakt, że większość klientów docenia wysoką jakość tego pierwszego dopiero po przekonaniu się o niskiej jakości tego drugiego. Wielu klientów kuszonych niską ceną kupuje pellet bez odpowiednich certyfikatów, co niesie ze sobą wiele niekorzystnych następstw. Spalanie pelletu nieznanego pochodzenia wpływa między innymi na pojawianie się dużej ilości nagaru na palniku kotła i wszystkich innych elementach mających bezpośrednią styczność ze spalanym paliwem. Nagar to czynnik powstający wskutek zbyt wysokiej zawartości zanieczyszczeń, takich jak chlor czy metale ciężkie lub siarka, który bardzo źle wpływa na parametry pracy kotła. Powoduje jego szybsze korodowanie, zwiększa ryzyko wystąpienia awarii, a nawet może być dużym kłopotem podczas napraw gwarancyjnych – wielu producentów kotłów wymaga bowiem stosowania jedynie certyfikowanego pelletu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *