Jakie parametry ma dobry ekogroszek?

SAM-BUD-ROL

Ekogroszek to paliwo stałe do kotłów z podajnikiem. O jego ekologicznym charakterze świadczy niska emisja pyłów w procesie spalania w nowoczesnych kotłach 5 klasy i ecodesign. Należy jednak wiedzieć, że ekogroszek występuje pod wieloma postaciami. Większość firm dość dokładnie opisuje ekogroszek swojej produkcji na opakowaniu lub w dołączonej ulotce, lecz niezbyt dobrze tłumaczy definicje poszczególnych parametrów. Takie sformułowania jak wartość opałowa czy zdolność spiekania wydają się być trudne dla przeciętnego użytkownika i ten fakt nikogo nie powinien dziwić. Koniecznie zapoznaj się z parametrami ekogroszku, by wybrać najlepszy z nich!

Zwróć uwagę na podstawy – granulacja oraz wilgotność

Warto na samym wstępie poznać granulację kupowanego ekogroszku. Każdy piec z automatycznym podajnikiem charakteryzuje się zupełnie innymi wymogami względem wielkości poszczególnych ziaren. Warto zatem je dopasować do posiadanego pieca. Wielkość ziaren ekogroszku przeważnie wynosi od 5 mm do 25 mm. Równie istotna jest wilgotność, która zgodnie z przepisami musi być mniejsza niż 15%, jednakże większość dobrych ekogroszków ma wilgotność niższą niż 10%. Ekogroszek przechowywany luzem na pryzmach pochłania zdecydowanie więcej wilgoci z otoczenia i tym samym charakteryzuje się podwyższoną wilgotnością. Ta z kolei znacznie zmniejsza wartość opałową. Uregulowana prawnie jest z kolei zawartość siarki w ekogroszku, która nie może przekroczyć 1,2% udziału w jego wadze. To wymóg, który musi spełnić każdy producent. W słowie “ekogroszek” znajdziemy przedrostek “eko”, który między innymi oznacza zmniejszoną ilość tego pierwiastka. Aby groszek był “eko”, musi w nim być nie więcej niż 1,2% siarki.

Poznaj wartość opałową i zawartość popiołu

Wartość opałowa jest najistotniejszym czynnikiem podczas wyboru ekogroszku, gdyż to od niej zależy ilość ciepła wytwarzanego podczas spalania i strat. Po pierwsze, liczy się sposób obliczania kaloryczności. Wartość opałowa nie może wynosić mniej niż 24 000 kJ/kg (24 MJ/kg), często jednak producenci ekogroszku omijają ten wymóg prezentując kaloryczność nie w stanie roboczym, a w stanie analitycznym. Taka wartość zawsze będzie większa niż robocza, lecz w żaden sposób nie pokazuje realnej wartości opałowej, którą odczują domownicy. To rozwiązanie mające za zadanie skorzystać z niewiedzy klientów nieświadomych zatajenia prawdy. Warto także pamiętać o zawartości popiołu w ziarnach ekogroszku, który nie powinien zajmować więcej niż 12% ich objętości. To bardzo ważne dla ekologii i czystości spalin, a także sprawności spalania. To produkt uboczny, który nie ulega spalaniu, dlatego w każdym kilogramie zakupionego ekogroszku powinno się znajdować go jak najmniej.

Poznaj parametry spiekalności

Warto wiedzieć, że spiekalność nigdy nie powinna wynosić więcej niż 25 RI, gdyż jej zbyt duży poziom wywołuje mnóstwo problemów. Znacznie obniża sprawność cieplną pieca, wywołując straty w postaci niedopału poprzez powstawanie spieków koksowych. Mówiąc oględnie, piec generuje znacznie mniej ciepła niż powinien, gdyż bryły odgazowanego koksu są usuwane z palnika jeszcze przed spaleniem. Każdy producent oferuje różne warianty ekogroszku. Ekogroszek premium jest dodatkowo uzdatniany i tym samym spala się wolniej, generując zarazem więcej ciepła. Przeważnie takie warianty mają kaloryczność zdecydowanie większą niż 24 MJ/kg. Znajdziemy w nim także większy udział grubej frakcji w stosunku do frakcji małej, która charakteryzuje się znacznie większą kalorycznością w stosunku do ziaren niewielkich. Podstawowe ekogroszki mają udział obu frakcji podzielony praktycznie idealnie na pół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *