Przyczyny żużlowania, czyli powstawania spieków w ekogroszku

Fotolia.com | #21098635 | Autor: duesV

W trakcie wyboru ekogroszku należy zwrócić uwagę na wiele właściwości paliwa. Jedną z nich jest skłonność do tworzenia spieków, której wartość powinna być jak najniższa. Zaleca się zakup opału o spiekalności wynoszącej poniżej 20 RI – tylko wtedy będziesz w stanie uniknąć powstawania spieków w kotle automatycznym. Czym jest samo żużlowanie, jakie są jego najczęstsze przyczyny i co zrobić, aby uniknąć występowania niekorzystnego i uciążliwego procesu? Podpowiadamy!

Czym jest spiekalność ekogroszku?

W Polsce spiekalność ekogroszku określa się przy użyciu metody Rogi. Na czym ona polega? To po prostu ogrzewanie w odpowiednich warunkach paliwa i stałe kontrolowanie wytrzymałości powstającego z niego koksu. Na podstawie analizy określa się liczbę Rogi, którą znajdziesz na opakowaniu wybranego ekogroszku. Przyjęło się, że materiały o dobrej jakości powinny mieścić się w przedziale od 2 do 20 RI, podczas gdy opał o wysokiej spiekalności ma poziom około 50-85 RI. Pamiętaj, że żużlowanie to nie tylko konieczność czyszczenia kotła – spieki wpływają również negatywnie na sam proces spalania, utrudniając go i uniemożliwiając zapewnienie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach.

Rodzaje spieków powstających w wyniku żużlowania ekogroszku

W trakcie spalania ekogroszku mogą powstawać dwa rodzaje spieków – koksowe i żulowe. Czym się od siebie różnią? Przyczyną występowania pierwszego typu jest wysoka temperatura panująca w piecu – pod jej wpływem węgiel ulega odgazowaniu. Warto zaznaczyć, że o wiele łatwiej się ich pozbyć, niż ma to miejsce w przypadku spieków żużlowych. Te z kolei pojawiają się w procesie zamiany popiołu w twarde, trudne do usunięcia fragmenty. Podobnie jak spieki koksowe, tak i one powstają w wyniku zbyt dużej ilości ciepła dostarczanego do strefy żaru.

Najczęstsze przyczyny powstawania spieków w ekogroszku

Pierwszą i najczęstszą przyczyną powstawania spieków w ekogroszku jest wybór nieodpowiedniego paliwa. W przypadku zakupu opału o RI powyżej 20 możesz spodziewać się uciążliwego żużlowania – tego typu materiały nie spalają się tak dobrze, jak ich odpowiedniki mieszczące się w granicach od 0 do 20 RI. Powodem występowania spieków, w szczególności tych koksowych, jest także zbyt silny nadmuch powietrza w kotle automatycznym. Złe ustawienia kotła w połączeniu ze słabą jakością ekogroszku sprawiają, że w trakcie spalania paliwa jest ono nieustannie chłodzone, a co za tym idzie – narażone na powstawanie spieków żużlowych.

Nie bez znaczenia jest również nieodpowiednia pozycja deflektora. Jeśli znajduje się on zbyt nisko nad paleniskiem, to może prowadzić do znacznego wzrostu temperatury. W efekcie ma miejsce zbyt szybki proces spalania się popiołu, który powoduje powstawanie spieków w ekogroszku. W takich sytuacjach narażasz się nie tylko na straty energii, ale także nadmierne zwiększenie ilości popiołu. Aby temu zaradzić, często wystarczy jedynie zmiana umiejscowienia deflektora.

Jak uniknąć żużlowania ekogroszku?

Jak z pewnością zauważyłeś – powstawanie spieków w ekogroszku może okazać się dość problematyczne i znacząco wpływać na podwyższenie kosztów ogrzewania domu, biura lub innego obiektu. Jak w takim razie uniknąć żużlowania? Najprostszym i najłatwiejszym sposobem jest zakup paliwa o odpowiedniej jakości, które dodatkowo ma niską podatność na spiekanie. Warto również zwrócić uwagę na zalecenia producenta kotła – bardzo często przyczyną powstawania spieków są nieprawidłowo ustawione parametry spalania. Wystarczy odpowiednio je dopasować, aby zlikwidować ryzyko wystąpienia nadmiernej ilości popiołu i problemów ze spiekami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *