Gdy kupujemy ekogroszek z niepewnego źródła, możemy z całą pewnością spodziewać się przykrych niespodzianek – spieków.
Ekogroszek kupiony tanio bardzo szybko okaże się mało opłacalnym zakupem.
Każdy węgiel kamienny ma skłonność do tworzenia się spieków. Jest to najważniejszą cechą użytkowania węgla, stosowanego do kotłów z podajnikiem. Wartość spiekalności powinna być jednak możliwie jak najbardziej niska – najlepiej poniżej 20RI. Wśród spieków możemy wyróżnić natomiast dwa ich rodzaje: żużlowe i koksowe.
Żużlowe spieki powstają nie z węgla lecz z popiołu, dlatego dobrze wybierać ekogroszek o niskiej zawartości popiołu. Jeśli w strefie żaru z jakiegoś powodu występują zbyt wysokie temperatury, to popiół przekształci się w twarde spieki żużlowe.
Spieki koksowe powstają, jeśli nadmuch powietrza w piecu jest zbyt silny. Jeśli ekogroszek jest dobrej jakości, to wystarczy dopasować odpowiednio ustawienia. Natomiast gdy opał nie będzie dobrej jakości, to niestety mamy do czynienia z procesem wymuszonym przez węgiel o wysokiej spiekalności. Ten proces spalania ze znacznym nadmiarem powietrza prowadzi również do powstania spieków żużlowych. Wtedy będziemy mieć do czynienia z dwoma rodzajami spieków jednocześnie.
Spieki spalają się znacznie wolniej i przyczyniają się do dużych strat energii, gdyż zaburzają przepływ powietrza przez palenisko. W rezultacie tworzą się duże ilości popiołu, który trzeba dosyć często wybierać. Przekłada się to na dyskomfort obsługi pieca.
Jak najlepiej unikać spieków? Używać dobrego opału, a najlepiej certyfikowanego. Zdecydowanie zakupem opłacalnym dla naszych portfeli będzie wybranie ekogroszku z pewnego źródła. Wysokiej jakości ekogroszek marki SAM-BUD-ROL pozwala cieszyć się użytkownikowi z pełnej wygody palenia i oszczędności. Nasze ekologiczne paliwo ma niską zawartość siarki i popiołu oraz charakteryzuje się niską spiekalnością. Posiadane certyfikaty potwierdzają bardzo dobre właściwości grzewcze.