Wartość opałowa jest jednym z tych wyznaczników, do których powinniśmy przywiązywać szczególną wagę. Jednak zanim sięgniemy po internetowe poradniki dotyczące idealnej kaloryczności węgla, skierujmy swój wzrok na DTR kotła. Aby uniknąć nieporozumień i fatalnych efektów użytkowania nieprawidłowego opału, najlepiej zacząć od zapoznania się z wymaganiami posiadanego sprzętu.
Jaka kaloryczność ekogroszku jest najbardziej pożądana?
Wartość opałowa, nazywana również kalorycznością, jest bardzo ważnym kryterium podziału węgli. Określa, ile energii uzyskamy, spalając kilogram zużytego paliwa stałego. Oznacza to, że wybierając produkt o wyższej kaloryczności, wytworzymy znacznie więcej ciepła, niż w przypadku węgla niskokalorycznego. Taką wartość podaje się w MJ/kg (megajoulach na kilogram). Według dostępnych danych waha się ona od około 10MJ/kg dla węgla brunatnego, przez 17-19 MJ/kg dla niskokalorycznego węgla kamiennego, 20-25MJ/kg dla węgli średnio kalorycznych i 25-30MJ/kg dla tych wysokokalorycznych.
Aby lepiej wyobrazić sobie te różnice, możemy porównać wartość opałową węgla, do tej występującej w drewnie liściastym, w przypadku którego wynosi ona zaledwie 14MJ/kg. W takim razie, jaką wartość opałową powinien posiadać dobry ekogroszek? Kaloryczność w przypadku produktów wysokiej jakości to minimum 24MJ/kg. Jednak zawsze powinniśmy dobierać ten parametr zgodnie z DTR (dokumentacją techniczno-ruchową) posiadanego pieca. Stosowanie się do instrukcji kotła ma ogromne znaczenie dla efektywnego i oszczędniejszego ogrzewania. Podstawowym kryterium doboru węgla są więc zalecenia producenta odnośnie do granulacji, kaloryczności i podstawowych parametrów.
Woda i ciepło spalania. Co faktycznie wpływa na kaloryczność węgla?
Musimy pamiętać, że każdy rodzaj węgla ma w swoim naturalnym składzie również wodę. Poziom wilgoci w węglu jest drugim, ważnym parametrem wpływającym na jakość spalania. Im niższa jego ilość, tym lepiej, ponieważ zbyt duża zawartość wilgoci obniża wartość kaloryczną. Z punktu widzenia spalania i wymiany ciepła, optymalna wilgotność nie powinna przekraczać 10%. Dlaczego nie 0%? Ponieważ w węglu zawsze musi znajdować się choć trochę wody. To element niezbędny do prawidłowego ogrzewania. Kiedy jest jej zbyt mało, płomień będzie słabszy, a spalanie znacznie mniej efektywne.
Kolejną ważną wskazówką jest wybór ekogroszku wyłącznie na podstawie wartości opałowej, a nie ciepła spalania. To nie jest ten sam parametr. Należy strzec się nieuczciwych sprzedawców, którzy używają tych określeń zamiennie. Ciepło spalania to ilość energii, która ulega wyzwoleniu podczas spalenia danej substancji. Jeżeli produktem jest para wodna, do ciepła spalania zalicza się również temperaturę wytworzoną z kondensacji pary wodnej. Za to, kiedy rozpatrywana jest wartość opałowa, mamy do czynienia z tą samą ilością energii, ale bez uwzględnienia skraplania. W ten sposób uzyskujemy rzeczywistą kaloryczność wybranego węgla. Zwróćmy na to uwagę, zanim zdecydujemy się na zakup nieodpowiedniego produktu.