Podstawowym kryterium doboru węgla są zalecenia producenta kotła, który posiadamy. Znaczenie ma granulacja ekogroszku, jego kaloryczność oraz inne podstawowe parametry. Z uwagi na dużą liczbę ofert, łatwo zgubić się w gąszczu produktów opałowych. Dlatego, zanim złożymy zamówienie, warto wiedzieć, czym różnią się poszczególne typy węgla. Nie każdy z nich sprawdzi się w domowym palenisku.
Jaki typ ekogroszku wybrać?
Dobry, wydajny i ekologiczny ekogroszek zapewni nam odpowiednie ocieplenie i bezpieczeństwo. Kiepski jakościowo lub źle dobrany węgiel może przyczynić się do uszkodzenia kotła. Zdecydowanie nie warto ryzykować, kupując „kota w worku”. Po pierwsze, celujmy więc w ofertę sprawdzonego producenta. Węgle, które wypalają się bezproblemowo (węgiel płomienny), będą charakteryzować się niską spiekalnością, czyli nie ulegną żużlowaniu w procesie spalania. Ten rodzaj produktów stanowi trzon oferty zaufanych sprzedawców, takich jak SAM-BUD-ROL. W przypadku węgli sortowanych należy zwrócić uwagę też na takie parametry jak: kaloryczność, popiół, siarka i zawartość wilgoci, oraz na kopalnię, z której dany węgiel pochodzi. To właśnie te elementy decydują o cenie danego produktu.
Jaki typ węgla wybrać? Najbardziej zalecanym rodzajem do każdego pieca i kotła jest ekogroszek 31.2, czyli węgiel płomienny niespiekający. Jest najmniej kaloryczny i wyróżnia się niewielką zawartością substancji smolistych. Nie ulega spiekaniu się, a wytwarzany przez niego ogień będzie jasny i czysty. Sprawdzi się w przypadku każdego domowego paleniska. Wartość opałowa produktu najwyższej jakości będzie osiągać wynik powyżej 24MJ/kg, a uziarnienie wynosić od 5 do 25 mm. Bardzo istotna jest tutaj wartość spiekania (RI), która im jest niższa, tym lepiej. Inny rodzaj węgla, który może ulegać spiekaniu, ale nadaje się do większości pieców i kotłów, to typ 32. Będzie przy tym nieco bardziej kaloryczny i smolisty.
Postaw na wysoką jakość i bezpieczeństwo
Kolejnym, bardziej kalorycznym typem, jest kategoria 33. Ten węgiel wykazuje wysoki stopień spiekalności, wytwarza dużo palnych gazów i smoły, dlatego nie sprawdzi się w większości domowych palenisk. Technicznie możliwe jest wykorzystywane go wyłącznie w kotłach górnego spalania, jednak wymaga to umiejętności prawidłowej obsługi. Podobnie jest w przypadku ostatniego typu – oznakowanego jako 34, który spieka się w bardzo wysokim stopniu, jest wyjątkowo kaloryczny i powoduje wytwarzanie ogromnych ilości smoły i gazów. To idealny węgiel dla koksownictwa.
Jak widać, do domowego kotła i pieca najlepiej wybrać ekogroszek typ 31.2, ewentualnie 32. To, jaki rodzaj wybierzemy, będzie mieć wpływ na wydajność opałową, emisję gazów i smoły do środowiska, a także na naszą wygodę użytkowania. Bardzo ważnym parametrem w przypadku ekogroszku jest spiekalność, która w przypadku typu 31 jest najniższa. Przy produkcji selekcjonuje się węgle o niskim stopniu spiekania, czyli w uproszczeniu, zdolności zbrylania się w procesie spalania. Jest to niezbędne w przypadku stosowania ekogroszków w kotłach z podajnikiem, gdyż zbrylając się, węgiel może zalegać w piecu i przez to blokować mechanizm podajnika.