Ekogroszek spieki

Spis treści

Spiekalność węgla to skłonność do wytwarzania spieków. Jest ona najważniejszym parametrem, który powinniśmy brać pod uwagę przed zakupem ekogroszku. Im niższa wartość spiekalności, tym lepiej. Skąd biorą się spieki i dlaczego mają negatywny wpływ na kotły z podajnikiem?

Spieki w palniku. Wszystko, co warto o nich wiedzieć

Podczas spalania węgla, w każdym kotle automatycznym powstają spieki. Jest to niekorzystne zjawisko, którego nie da się całkowicie uniknąć. Spieki dzielimy na dwa rodzaje: koksowe i żużlowe. Pierwszy rodzaj wytwarza się w wyniku odgazowywania węgla przez wysoką temperaturę panującą w kotle. Za to spieki żużlowe nie pochodzą bezpośrednio z węgla, lecz z popiołu. Pod wpływem bardzo wysokiej temperatury w strefie żaru, popiół przeistacza się w twardą, zwartą strukturę. Zbyt duża ilość tych spieków przyczynia się do strat energii. Żużel ulega powolnemu spalaniu, ponadto powoduje produkcję ogromnych ilości popiołu, który wymaga ciągłego wymiatania.

To główne powody, dla których warto zdecydować się na wysokiej jakości ekogroszek. Spieki powstające z tego rodzaju węgla występują w znacznie mniejszej ilości, co sprawia, że piec działa zdecydowanie sprawniej. Ma to związek z niskim stopniem spiekalności ekogroszku. Gdy posiada on wartość pomiędzy 5 a 20 RI, mamy do czynienia z produktem nieznacznie spiekającym. Tam, gdzie przekracza ona 20 RI, mówimy o węglu słabo spiekającym. Warto szukać produktów o właśnie takich parametrach. Im wyższy stopień spiekalności, tym gorzej. W sprzedaży spotkamy produkty o bardzo wysokim RI. Dlatego przy każdym zakupie należy wziąć pod uwagę ten istotny parametr i nie ryzykować, wybierając kiepski jakościowo węgiel z niesprawdzonych źródeł.

Powstawanie spieków jest zależne nie tylko od jakości węgla

Zbyt duży stopień spiekalności węgla jest więc najczęstszą przyczyną powstawania spieków. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie ekogroszek. Żużel, który powstaje w wyniku spalania, może mieć także związek z nieprawidłowymi ustawieniami samego kotła. Przyczyną może być m.in. zbyt intensywne napowietrzanie, które powoduje schładzanie spalin i spadek wydajności kotła, albo zbyt niskie umieszczenie deflektora. Aby zmniejszyć ilość powstających spieków, należy więc zadbać o zakup wysokiej jakości węgla i upewnić się, że warunki pracy palnika oraz deflektora są odpowiednio zoptymalizowane.

Podsumowując, wszystkie działania, które powodują zwiększenie temperatury żaru, potęgują ryzyko powstawania spieków żużlowych. Ekogroszek wykazuje znacznie mniejsze tendencje do ich wytwarzania, w porównaniu z miałem węglowym. Niestety, jeżeli będziemy spalać węgiel o wysokim stopniu opiekalności popiołu, nie mamy możliwości uniknięcia nadmiaru spieków żużlowych. Dzieje się tak w przypadku nawet najdroższych, najnowocześniejszych pieców. Węgiel odgrywa tutaj kluczową rolę. Równie istotne jest zachowanie właściwych ustawień kotła i dbałość o prawidłowe parametry spalania. Jeżeli zwrócimy uwagę te kwestie, mamy duże szanse na ograniczenie powstawania spieków do minimum.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *