Węgiel kamienny – najczęściej zadawane pytania

Fotolia.com | #111442893 | Autor: chalabala

Lato jest najlepszym czasem na zakup opału na zimę. Na pewno więc stajecie przed wieloma związanymi z tym pytaniami! Postaramy się pokrótce odpowiedzieć na te spośród nich, które pojawiają się najczęściej.

Oto pytania, które klienci zadają nam najczęściej. Macie inne? Pytajcie w komentarzach, na wszystkie odpowiemy!

Jak klient detaliczny ma odnaleźć się w gąszczu parametrów jakościowych oferowanych na rynku węgli?

W Polsce jest pięciu znaczących producentów węgla, reprezentujących ponad 25 kopalń: Kompania Węglowa, Południowy Koncern Węglowy, Bogdanka, Katowicki Holding Węglowy i Jastrzębska Spółka Weglowa. Każda z kopalń produkuje węgiel w kilku podstawowych granulacjach. W sumie daje to ponad trzysta kombinacji parametrów jakościowo-rozmiarowych. Ponadto jest jeszcze węgiel brunatny i węgle importowane z Rosji i z Czech. Naszym nowym handlowcom, mimo szkolenia, poznanie wszystkich gatunków węgla w ofercie zajmuje często wiele tygodni. Nie dziwi fakt, że klienci detaliczni, którzy dokonują zakupów raz w roku, są często przy zakupie węgla zupełnie zdezorientowani.

W naszych składach poradą zawsze służy przeszkolony pod względem znajomości towaru personel, a ponadto jako jedni z pierwszych wprowadziliśmy tabliczki z ceną, nazwą kopalni i podstawowymi parametrami węgla przy każdym sortymencie: po to by klient, dokonując wyboru, dokonywał go bardziej świadomie, znając stosunek jakości do ceny oferowanego mu towaru. Te podstawowe parametry jakościowe węgla to uziarnienie – najbardziej namacalne – ale też wartość energetyczna, zawartość popiołu, siarki i wilgoci.

Uziarnienie węgla – na ile to dla mnie istotne?

Kopalnie stosują różne nazewnictwo, jednak zasadniczo węgiel dzielimy na następujące grupy: miał węglowy (0-25 mm), sortymenty średnie: groszek II (8-20 mm) i groszek I (16-30 mm), a także sortymenty grube, w ramach których wyróżniamy orzech II (50-25 mm), orzech I (40-80 mm), kostkę II (60-120 mm), kostkę I (120-200mm) i kęsy (ponad 200mm). Oczywiście w każdym sortymencie dozwolona jest pewna ilość podziarna (tzn. miału). Pod tym względem normy różnią się między kopalniami. Dobór uziarnienia zależny jest od specyfikacji pieca, a jeśli piec pozwala na stosowanie szerokiej gamy rozmiarów – od preferencji klienta. W związku z tym, że sortymentów grubych produkuje się mniej, są one droższe. Dlatego też, by uniknąć niezadowolenia klientów, zawsze przesiewamy końcówki zapasów tak, aby klient dostał towar najwyższej jakości.

Wartość opałowa węgla – na co zwracać uwagę?

Kolejnym ważnym kryterium podziału węgli jest wartość opałowa. Zwykle podawana w MJ/kg (megadżulach na kilogram), waha się od około 10 MJ/kg dla węgla brunatnego przez 17-19 MJ/kg dla niskokalorycznego węgla kamiennego, 20-25 MJ/kg dla węgli średnio kalorycznych i 25-30 MJ/kg dla wysokokalorycznych węgli kamiennych. Dla porównania: wartość opałowa drewna liściastego wynosi około 14 MJ/kg. Należy strzec się nieuczciwych sprzedawców, którzy wartością opałową nazywają ciepło spalania. Ciepło spalania to ilość energii, która ulega wyzwoleniu podczas spalenia danej substancji. Jeżeli produktem spalania jest para wodna, do ciepła spalania zalicza się również ciepło kondensacji pary wodnej. Gdy rozpatrywana jest wartość opałowa, mamy do czynienia z tą samą ilością energii, ale już skraplania pary wodnej nie uwzględniamy. Wartość opałowa węgla zawsze powinna być dobierana wg zaleceń producenta pieca.

Zawartość popiołu w węglu – czy to ważne?

Zawartość popiołu mówi nam, ile popiołu pozostanie w piecu po spaleniu węgla. Podawana w procentach, waha się od około 4% dla najlepszych pod tym względem węgli przez 6-12% dla większości produkowanych w Polsce węgli do nawet ponad 20% dla węgli z kopalni odkrywkowych. Oczywiście im więcej popiołu pozostaje w piecu, tym więcej niedogodności związanych z koniecznością jego wyniesienia i utylizacji.

Skąd woda w węglu?

Węgiel ma w swoim naturalnym składzie również wodę. Poziom wilgoci w węglu jest ważnym parametrem wpływającym na jakość spalania i odbiór ciepła w komorze paleniskowej. Z punktu widzenia spalania i wymiany ciepła, korzystna jest taka ilość wody zawartej w paliwie, która nie obniża jakości spalania. Praktyka wykazuje, że optimum zawiera się pomiędzy 10% a 12%, tzn. do momentu, gdy nadmiar wody zaczyna opóźniać zapłon węgla. Można zadać pytanie: co daje woda w węglu, skoro trzeba energii na jej odparowanie? Para wodna jako gaz trójatomowy – świeci (uczestniczy w promieniowaniu). Jeśli wilgoci jest mało, płomień jest słabszy a proces spalania mniej efektywny.

Jaki węgiel kupić z szerokiej oferty SAM-BUD-ROLu?

Jaki węgiel kupić – po pierwsze zawsze kupuj u zaufanego dystrybutora, jakim jest SAM-BUD-ROL. Podobnie jak w przypadku ekogroszków, podstawowym kryterium doboru węgla do kotła są zalecenia producenta kotła odnośnie do granulacji i podstawowych parametrów. Węgle, które wypalają się bezproblemowo (węgiel płomienny), charakteryzują się niską spiekalnością czyli po prostu nie żużlują się w procesie spalania są węglami, które stanowią trzon naszej oferty. W przypadku węgli sortowanych należy zwrócić uwagę na takie parametry jak kaloryczność, popiół, siarka i zawartość wilgoci, a także na kopalnię, z której dany węgiel pochodzi i to właśnie za te parametry zwykle się płaci. Praktyczną aktualną wiedzą na temat jakości oferowanych przez nas węgli dysponują nasi handlowcy – zawsze chętnie doradzą jaki węgiel kupić z aktualnej oferty. Dlatego, jeśli mają Państwo jakiekolwiek wątpliwości, jaki węgiel kupić – zachęcamy do kontaktu telefonicznego lub osobistego z naszymi handlowcami.

1 Komentarz

  1. Odpowiedz
    Janusz

    Jak chce się palić przez cały sezon bez dodatkowego dokupowania na to sprawdzony węgiel to podstawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *