Ekogroszek – co musisz wiedzieć? [Poradnik 2019]

Fotolia.com | #102423403 | Autor: viperagp

 

Ekogroszek to rodzaj węgla, który cechuje się wysoką jakością i mniejszą szkodliwością dla środowiska niż węgiel standardowy, czyli brunatny lub kamienny. Dzięki doskonałym parametrom, zapewnia zdecydowanie większą wydajność i wygodę użytkowania. Ekogroszek wyróżnia się małą ilością siarki, wody, oraz substancji niepalnych. Jednocześnie jest wysokokaloryczny, dzięki czemu pozwala na efektywne ogrzewanie domu. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o tym popularnym rodzaju paliwa.

Ekogroszek kontra zwyczajny groszek – podstawowe różnice

Przede wszystkim wydziela znacznie mniej tlenków siarki i pyłów, a przy tym charakteryzuje się małą spiekalnością. Wybierając go jako metodę ogrzewania, wiele zyskujemy. Korzystanie z ekogroszku to wygoda i efektywność, a także ograniczenie szkód wyrządzanych środowisku. Jest przeznaczony do spalania w niskoemisyjnych kotłach retortowych z podajnikiem. Tego typu piece emitują do atmosfery znacznie mniejsze stężenie szkodliwych substancji. To jeden z powodów, dla których ten rodzaj paliwa posiada przedrostek „eko”.

Ekogroszek charakteryzuje się również niską zawartością siarki i popiołu, a jednocześnie wysoką wartością opałową. Jego uziarnienie nie przekracza 25 mm, ponieważ jest paliwem dedykowanym do pracy z kotłami wyposażonymi w podajnik automatyczny. Dzięki temu, piec pracuje praktycznie bezobsługowo, dostarczając ciepło nawet przez kilka dni po jednorazowym załadowaniu. Istotną kwestią w przypadku ekogroszków jest również ich spiekalność, czyli tendencja popiołu do zbrylania się. To ważne, aby była ona jak najniższa – inaczej ryzykujemy zablokowaniem mechanizmu podajnika.

Jak kupować ekogroszek, aby mieć pewność, że inwestujemy w oryginalny produkt?

Niestety niektórzy nieuczciwi sprzedawcy oferują zwykły groszek, reklamując go jako ekogroszek. Często są to produkty niskokaloryczne, mało wydajne i po prostu nieopłacalne. Co więcej, mają większy stopień spiekalności, przez co zaburzają procesy spalania. W związku z tym zaleca się, aby zawsze kupować ekogroszek wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Najlepsze produkty są atestowane. Oznacza to, że posiadają świadectwo badania, czyli na przykład tzw. znak bezpieczeństwa ekologicznego.

Jednak nie musimy wierzyć sprzedawcy na słowo. Przed zakupem warto zapoznać się z parametrami wybranego produktu. Dobry ekogroszek posiada ściśle określone właściwości, czyli: uziarnienie mieszczące się w przedziale 5-25 mm (ze względu na konstrukcję wspomnianych już podajników); kaloryczność sięgającą minimalnie 24MJ/kg; spiekalność, czyli zdolność do powstawania szkodliwych spieków niższą niż 25 RI (idealnie aby wynosiła RI<15); małą zawartość siarki – poniżej 0,9 % (zbyt wysoka może prowadzić do korozji metalowych części kotła); wilgotność nie większą niż 10 %; a także niewielką zawartość popiołu – najlepiej do 10% (wpływa to na naszą wygodę i czystość pieca).

Ciepło spalania, a wartość opałowa

Znaczenie ma również rozróżnienie pomiędzy ciepłem spalania – czyli ilością energii, która uwalnia się podczas spalania danej substancji, a wartością opałową. Niektórzy sprzedawcy używają tych pojęć zamiennie, co jest niezgodne z prawdą. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na fakt, że produktem spalania jest para wodna. W związku z tym, do ciepła spalania będzie zaliczane również ciepło skraplania pary wodnej.

Kiedy rozpatrujemy więc wartość opałową, mamy do czynienia z taką samą ilością energii. Jednak w tym przypadku nie uwzględnia się kondensacji pary wodnej. I tutaj tkwi najistotniejsza różnica. Dlatego wybierając ekogroszek, zawsze zwracajmy uwagę przede wszystkim na wartość opałową, a nie na ciepło spalania. Dobierajmy ją zgodnie z zaleceniami producenta kotła, który posiadamy. Dotyczy to również innych parametrów, o czym jest mowa w dalszej części tekstu.

Wybieraj ekogroszek dostosowany do rodzaju kotła

Pamiętajmy, że nie zawsze najmocniejszy ekogroszek będzie tym najlepszym. Zgodnie z powszechnie panującą zasadą, wysokokaloryczne paliwo stosuje się przede wszystkim w mroźne dni, czyli w okresie zimowym. Przy wyborze węgla najlepiej kierować się zaleceniami producenta kotła. Jego obowiązkiem jest podanie wymaganej kaloryczności i granulacji opału. Jeżeli mamy problem ze znalezieniem konkretnych zaleceń producenta, możemy skontaktować się również ze sprzedawcą ekogroszku, który pomoże nam dobrać paliwo odpowiadające specyfikacji kotła.

Warto sprawdzić również stosunek ceny węgla do jego kaloryczności. W ten sposób uzyskamy odpowiednią ilość energii mniejszym kosztem. Poza tym znaczenie ma forma, w jakiej kupujemy ekogroszek. Zazwyczaj zaleca się wybór produktów workowanych. Powodów takiego stanu rzeczy jest wiele – przede wszystkim węgiel pakowany w worki jest wcześniej ważony za pomocą precyzyjnej elektronicznej wagi.

Dlaczego warto kupować węgiel workowany?

Po drugie, zachowuje swoją kaloryczność, co nie zawsze ma miejsce w przypadku produktów przechowywanych luzem. Takie węgle ulegają stopniowemu wietrzeniu, przez co tracą wyjściową wartość opałową. Po trzecie, na workach znajdziemy dokładny opis parametrów danego paliwa, co stanowi gwarancję jego wysokiej jakości. Po czwarte, pakowanie ekogroszku w plastik zdecydowanie ułatwia utrzymanie porządku w kotłowni.

Podsumowując, ekogroszek od zaufanego producenta to najlepsze rozwiązanie dla osób, którym zależy na wydajności i jednoczesnym obniżeniu kosztów ogrzewania. Chociaż cena samego paliwa nie należy do najniższych, z pewnością wyróżnia się on zdecydowanie wyższą wydajnością i efektywnością działania niż klasyczny węgiel. Również kotły retortowe, do których jest przeznaczony, są znacznie tańsze w eksploatacji od tradycyjnych, przez co stanowią ekonomiczne i oszczędne rozwiązanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *