Palenie drewnem w kominku – to trzeba wiedzieć!

Adobe Stock | autor: virgonira | 73829909

Publikujemy kolejną porcję informacji, z którymi koniecznie należy się zapoznać przed rozpoczęciem ogrzewania domu lub poszczególnych pomieszczeń drewnem kominkowym.

Jak już wielokrotnie wskazywaliśmy, palenie drewnem w kominku jest bardzo ekonomiczne, efektowne, bezpieczne i pozwala sporo zaoszczędzić – pod warunkiem, że będziemy umiejętnie się z nim obchodzić i zdecydujemy się na produkt wysokiej jakości. Sporo porad, dotyczących ogrzewania domu drewnem kominkowym, znaleźć można na naszym blogu, jednak wiadomości te warto zebrać i przedstawić w bardziej skondensowanej formie, uzupełniając je o kolejne wskazówki. Po kolei.

1. Suche drewno

Sprawa wręcz najważniejsza: drewno, po które sięgamy, powinno być suche – jego wilgotność nie powinna przekraczać dwudziestu procent, tak więc musi być suszone przez kilka lat (minimum dwa). W innym razie, jeśli korzystać będziemy z drewna mokrego lub znacznie wilgotnego, ogrzewanie domu/pomieszczenia nie będzie zbyt efektywne – wartość energetyczna paliwa będzie bowiem zbyt niska. I jeszcze jedna, równie istotna kwestia: materiał grzewczy powinniśmy właściwie przygotować, to znaczy pociąć na kawałki o odpowiedniej długości i masie. Najlepiej używać takich, których średnica wynosi około dziesięciu centymetrów, a waga mniej więcej od kilograma do dwóch (z czego ta druga wartość to maksimum).

2. Metoda rozpalania

Najbardziej optymalną metodą rozpalania drewna w kominku jest tak zwana metoda „od góry”. Polega ona na odpowiednim ułożeniu stosu drewna – tak, by stworzyć piramidę, na której spodzie znajdą się najgrubsze polana, a na nich mniejsze i cieńsze kawałki drewna. Na samej górze stosu znaleźć musi się natomiast podpałka – specjalna, na przykład do grilla. Kategorycznym błędem jest sięganie po gazety, plastikowe opakowania, tekturę i inne kolorowe, zanieczyszczające powietrze materiały. Dobrze opanowana metoda „od góry” wiąże się z wieloma korzyściami: pozwala dużo zaoszczędzić (jest bardzo wydajna i zapasu drewna wystarczy nam, po prostu, na dłużej), gwarantuje brak smoły i dymu, jest ekologiczna i nie wymaga zbyt wiele czasu.

3. Dopływ powietrza

Kolejną czynnością, o której musimy pamiętać, jest prawidłowa i systematyczna regulacja powietrza w palenisku. Podczas rozpalania ognia, dopływ powietrza nie może być zamknięty lub znacznie ograniczony, ponieważ możemy doprowadzić do ulatniania się tlenku węgla, czyli niebezpiecznego czadu. Kiedy natomiast faza spalania powoli dobiega końca, ale w kominku znajduje się jeszcze sporo żaru, powietrza powinno być mniej – tak, aby jak najdłużej utrzymywać satysfakcjonującą nas temperaturę w kominku.

Oczywiście, ważne jest również regularne dokładanie kolejnych polan – tutaj warto zachować równe odstępy. Drewna nie można dokładać zbyt często, ale nie można też robić zbyt długich przerw, ponieważ w ten sposób szybko wygasimy ogień, a ogrzewanie domu będzie nieskuteczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *