Koza – alternatywa dla kominka

Fotolia.com | #195700770 | Autor: arsdigital

Koza jest urządzeniem grzewczym, wolnostojącym o niewielkich rozmiarach oraz dużej wydajności, przeznaczonym do ciągłego palenia. Cechy te sprawiają, że jest dobrym rozwiązaniem dla osób chcących cieszyć się klimatem domowego ogniska lub wspomóc ogrzewanie domu.

Kozy są tańszym rozwiązaniem niż tradycyjny kominek zamknięty. Nie wymagają wykonywania dodatkowej obudowy. Gotowe są do użytkowania zaraz po podłączeniu. Poza tym, urządzenia te nie wymagają dodatkowych wzmocnień stropu.

Kozy różnią się nie tylko wyglądem i materiałami, z jakich są wykonane, lecz także stosowanym rodzajem paliwa. Największą grupę stanowią kozy opalane drewnem i brykietem. W niektórych modelach można też palić węglem. W ofercie znajdziemy również kozy na pellet. Nowoczesne kozy są bezobsługowe, czyli automatycznie rozpalają ogień i wygaszają go, dozują opał i utrzymują stałą temperaturę w pomieszczeniu. Zbiornik na pellet nie jest jednak tak pojemny, jak w kotłach grzewczych. Mieści około kilkunastu kilogramów opału i tym samym umożliwia ciągłą pracę urządzenia przez około dobę.

Urządzenia projektowane są w różnym stylu. Dużym zainteresowaniem cieszą się piece o nowoczesnym wzornictwie. Do wyboru mamy również modele klasyczne, antyczne oraz stylizowane na piece kaflowe. Nowoczesne piece kominkowe najczęściej wykonane są ze stali. Posiadają przestrzenną szybę frontową i duża komorę spalania, atrakcyjnie eksponującą płonące drewno. Kozy o bardziej klasycznym wyglądzie wykonane są zazwyczaj z żeliwa. Technologia wykonania pieców żeliwnych pozwala na formowanie bardzo dekoracyjnych wzorów. Modele te doskonale wpisują się w stylowo urządzone wnętrza. Kozy stalowe obudowane kaflami są żaroodporne. Elementy ceramiczne wytrzymują temperatury do 800st C, dodatkowo przez długi czas oddają ciepło po wygaszeniu paleniska.

Kozy oddają ciepło całą swoją powierzchnią i przewodem kominowym, a także pośrednio ogrzewają sąsiadujące wnętrza. Nowoczesne kozy wyposażone w płaszcz wodny, oprócz wnętrz, ogrzewają wodę użytkową. Płaszcz wodny to stalowy zbiornik z wodą umieszczony wewnątrz paleniska pieca, który podłączony jest do instalacji centralnego ogrzewania. Ciepło wytwarzane podczas spalania opału ogrzewa wodę. Do instalacji przekazywana jest gorąca woda i dzięki temu ogrzewane są pomieszczenia w domu. Urządzenie z płaszczem wodnym zapewnia realne oszczędności z możliwością jednoczesnego ogrzewania pomieszczeń i wody użytkowej przy takim samym wykorzystaniu opału, jak przy kozie bez płaszcza wodnego.

Kozy opalane drewnem, brykietem oraz węglem wymagają podłączenia do indywidualnego przewodu kominowego. Jeżeli kozę podłączymy do istniejącego przewodu kominowego, to przed montażem komin starannie oczyszczamy z sadzy i wszelkich zanieczyszczeń. Podłączenie do komina oczywiście zlecamy kominiarzowi.

Nowoczesne kozy mogą być montowane nawet w niewielkich pomieszczeniach w bliskiej odległości od ściany. Do kozy wtedy montuje się specjalną osłonę termiczną. Dzięki jej zastosowaniu, wymagana minimalna przestrzeń z tyłu pieca może być zmniejszona. Należy zadbać o odpowiednie podłoże, które powinno być niepalne. Jego grubość powinna przekraczać 2-3cm. Posadzka przed frontem kozy powinna być materiałem niepalnym o szerokości co najmniej 30cm: płytka ceramiczna, gresowa, kamień, podstawka szklana lub stalowa. Zabezpieczenie chroni posadzkę przed ewentualnym uszkodzeniem.

Utrzymanie w czystości kozy wspomaga zastosowanie kurtyny powietrznej. Powietrze niezbędne do spalania opału dostarczane jest przez specjalną strumienicę i opada w dół wzdłuż wewnętrznej powierzchni szyby. Dzięki niej, nie zachodzi ona sadzą i nie traci swojej przejrzystości. Korzystając z kozy, konieczne jest regularne usuwanie popiołu, datego stosuje się ruszt ruchomy, który sprawia, że popiół łatwo opada do umieszczonego poniżej popielnika. Użytkowanie kozy w takim przypadku nie jest uciążliwe.

Wilgotność drewna przeznaczonego do spalania w piecu kominkowym nie powinno przekraczać 20%. Najlepiej, aby drewno zostało przygotowane z końcem zimy poprzedzającej sezon grzewczy, w którym będzie wykorzystywane. Pocięte drewno układać należy na kształt stosów w celu zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza. Drewno sezonuje się do wczesnej jesieni, a następnie przenosi pod zadaszone miejsce. Jak porąbać opał? Drewno opałowe rąbane jest na długość ok 20-30cm i średnicę ok. 8cm. Przygotowuje się również szczapy na rozpałkę o długości ok. 30cm i średnicy 2-5 cm.

Dostępne na rynku kozy mają moc w przedziale od 2,5 do 15kW. Moc kozy dopasowuje się do wielkości wnętrza. W obliczeniach przyjmuje się, że 1kW mocy wystarcza na ogrzanie 10-12m2 pomieszczenia o wysokości 2,5 – 2,7m. Podczas zakupu kozy zwróćmy uwagę na moc nominalną, która odzwierciedla realne możliwości grzania. Nie wybieramy także zbyt dużej mocy, ponieważ powodować będziemy przegrzewanie pomieszczenia. Przy zakupie warto skorzystać z rady instalatora co do ostatecznej decyzji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *