Uziarnienie węgla – najważniejsze informacje

Fotolia.com | #129033362 | Autor: Monika Gruszewicz

Węgiel kamienny to jedno z najpowszechniejszych paliw, stosowanych do ogrzewania domów i mieszkań. Jego wartość opałowa wynosi od 16,7 do 29,3 MJ/kg i podkreślić trzeba, że zależna jest ona od wielu czynników, w tym przede wszystkim od tego, jakie składniki zawiera sam węgiel (występować mogą tu m.in. popiół i siarka).

Aspektów, które decydują o jakości węgla jest jednak zdecydowanie więcej, a zaliczyć do nich należy również rodzaj jego uziarnienia. Sprawdźmy więc, czym dokładnie jest wspomniane uziarnienie oraz jak można dzielić węgiel na podstawie tego właśnie parametru.

1. Czym jest uziarnienie węgla?

Termin „uziarnienie” odnosi się do wielkości brył węgla – podczas zakupu paliwa należy dokładnie sprawdzić tę właśnie wartość. Najlepiej więc kupować produkty workowane u zaufanych, uczciwych dostawców – przygotowany przez nich materiał będzie bowiem szczegółowo opisany, także pod kątem poziomu uziarnienia. Warto kierować się wskazanymi parametrami, ponieważ zakup węgla o nieodpowiednich wartościach będzie rozwiązaniem nieefektywnym oraz niezbyt ekonomicznym.

2. Sortyment węgla

Podejmując temat uziarnienia węgla, koniecznie należy wspomnieć również o tak zwanych sortymentach, czyli o pogrupowanych ziarnach, z których każda grupa posiada przypisane górne i dolne granice wielkości ziaren. W przypadku węgla kamiennego, na podstawie wymiarów ziarna, wyróżnia się aż jedenaście sortymentów zasadniczych oraz trzynaście połączonych. W przypadku tych pierwszych, wyodrębnione zostały cztery grupy: grube, średnie, miałowe i inne. Do grubych zaliczają się: kęsy, kostka i orzech, do średnich: groszek oraz grysik, do miałowych – miał, a do innych – pył oraz muł. Kierując się wymiarem ziarna, w przypadku pierwszej grupy mowa o takim węglu, którego ziarna mają od 25 do ponad 200 mm, druga obejmuje ziarna o wielkości od 5 do 30 mm, trzecia – do 6 mm, czwarta – od 0 do 1 mm. W zestawieniu sortymentów połączonych wspomnianych grup jest natomiast więcej, ponieważ wyróżnia się też ziarna drobne, które umieszczone zostały między miałowymi, a średnimi – tego typu klasyfikacja operuje też innymi wymiarami ziarna. Co istotne, podział na sortymenty dotyczy wszystkich typów i klas węgla, niezależnie od tego, do jakich celów jest on przeznaczony.

3. Jakie uziarnienie jest najlepsze?

Wszystko zależy od tego, jakim typem pieca dysponujemy. Musimy bowiem pamiętać, że wybór wielkości węgla zależy przede wszystkim od rodzaju kotła, za pomocą którego ogrzewamy dom lub mieszkanie. Miejmy zatem na uwadze, że źle dobrany węgiel może okazać się niezbyt wydajny, a co więcej – może on również uszkodzić lub zabrudzić piec. Dla przykładu: w przypadku korzystania z ekogroszku, wskazane są takie bryłki, których granulacja waha się od 5 do 25 mm. Więcej na temat tego, czym się kierować podczas kupowania opału, znaleźć można m.in. w zakładkach „porady” oraz „produkty”, dostępnych na naszym blogu.

Podsumowując: wiedza na temat uziarnienia węgla jest bardzo potrzebna, jednak okaże się bezużyteczna, jeśli nie sprawdzimy, jakie parametry są odpowiednie dla kotłów, z których korzystamy. Jeśli natomiast z jakichś powodów nie możemy sprawdzić, który węgiel będzie najlepszy dla naszego pieca, skorzystajmy z porad zaufanego sprzedawcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *