Ekogroszek a zwykły groszek – czym się różnią?

Fotolia.com | #168405444 | Autor: whitelook

Większość ludzi do niedawna ogrzewała dom tylko drewnem, gazem i węglem kamiennym. Obecnie coraz chętniej wybieranym opałem są groszek i ekogroszek. Czym się różnią i charakteryzują poszczególne sortymenty?

Groszek to tradycyjny węgiel kamienny, który znamy od lat, wyróżniający się mniejszą granulacją. Może mieć różną wartość opałową, dlatego wybierając odpowiedni groszek na sezon zimowy, należy dobrać odpowiednią kaloryczność. Groszek jest opałem stosowanym w tradycyjnych piecach węglowych. Ziarno groszku węglowego ma wymiary 8-30 mm. Produktem jego spalania jest niewielka ilość popiołu.

Ekogroszek, w przeciwieństwie do groszku, charakteryzuje się wysoką wartością opałową, niską zawartością siarki oraz popiołu. Węgiel ten jest staranie przesiany tak, aby wielkość ziarna nie przekraczała 25 mm. Dlatego też ekogroszki są opałem dedykowanym do pieców z automatycznym podajnikiem. Do produkcji ekogroszków selekcjonuje się węgle o niskiej spiekalności czyli zdolności zbrylania się w procesie spalania. Ekogroszek dzięki niskiej zawartości siarki jest paliwem ekologicznym.

Wybór ekogroszku sprawia, że palimy nowocześnie, ekologicznie i bezobsługowo w piecach z podajnikiem. Nie musimy dokładać go do kotła kilka razy dziennie. Raz zasypany podajnik może starczyć nawet na około 3 – 5 dni palenia. Coraz częściej wybierany przez użytkowników jest workowany ekogroszek ze względu na wygodę załadunku do kotła. A samo stosowanie ekogroszku w kotłach retortowych jest bardziej ekonomiczne od eksploatacji tradycyjnych kotłów węglowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *