Jak rozpalać drewno w kominku?

Fotolia.com | #131954175 | Autor: tl6781

Dokładnie miesiąc temu charakteryzowaliśmy na naszym blogu drewno kominkowe, szczegółowo opisując jego rodzaje i wskazując na najbardziej interesujące właściwości.

Dziś postaramy się rozwinąć ten temat i podpowiedzieć, na czym się skupić, aby efektywnie rozpalać ogień w kominku. Jesteśmy przekonani, że wiedza ta pozwoli umilić wiosenne wieczory, podczas których czas płynie wolnej i zdecydowanie przyjemniej.

1. Drewno

Niejednokrotnie o tym wspominaliśmy, ale warto powtórzyć: w kominku najlepiej palić drewnem z drzew liściastych, choć uwagę należy zwrócić także na miękkość produktu. Dla przykładu – drewno twarde dobrze sprawdza się podczas podtrzymywania ognia, ale to drewno miękkie o wiele bardziej ułatwi sam proces rozpalania. Omawiany materiał musi być suchy – jego wilgotność nie powinna przekraczać 20%. I jeszcze jedna istotna informacja: pamiętajmy o tym, aby drewno wcześniej porąbać na mniejsze kawałki – ich optymalna grubość powinna wahać się od 8 do 10 centymetrów, choć może być ona zależna od wielkości samego kominka.

2. Rozpalanie

Istnieją dwie bardzo popularne metody rozpalania drewna w kominku. Pierwsza z nich – „od góry do dołu” przebiega według następującego schematu: najpierw układamy polana, na nich drewno na podpałkę, a dalej – zapalniki (np. kostki do grilla) i… podpalamy. Jeżeli wcześniej zadbaliśmy o to, aby dopływ powietrza był w stu procentach otwarty, wszystko powinno się udać. Drugi wariant – „od dołu do góry” jest odwrotnością tego, który opisany został powyżej, tak więc: zaczynamy od zapalnika/zapalników, przechodzimy do podpałki, a kończymy na polanach, „zamykających” stos. Podkreślić przy tym należy, że pierwsza opcja jest zalecana o wiele częściej, jest też znacznie bardziej powszechna.

3. Dokładanie drewna

Dokładając drewno do kominka w celu podtrzymania ognia, nie można zapominać o kilku ważnych zasadach: drzwi uchylamy ostrożnie i powoli, aby nie zadymić pomieszczenia, opał staramy się dodawać w regularnych odstępach i – w miarę możliwości – w równych porcjach, dbamy też o to, aby płomień był jak najbardziej jednolity. Jeśli z kominka zaczyna ulatniać się zbyt dużo dymu, powinniśmy jeszcze raz upewnić się, czy doprowadzana jest wystarczająca ilość powietrza, a także – czy komin jest drożny, a sam kominek szczelny.

Prawda, że nie jest to trudne? Wystarczy tylko trochę cierpliwości i dokładności, aby po chwili cieszyć się przyjemnym ciepłem, wydobywającym się z kominka i otaczającym całe pomieszczenie. Jeśli natomiast zastanawiacie się, gdzie znaleźć idealny opał – zerknijcie na naszą stronę internetową i zapoznajcie się z naszą ofertą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *