Jak efektywnie palić w piecu?

Niejeden właściciel zastanawia się nad sposobem palenia w swoim piecu. Co zrobić, a czego lepiej unikać, aby efektywnie palić w piecu?


Pierwszym krokiem do czystego palenia jest zakup dobrej jakości paliwa u sprawdzonego dostawcy. Węgiel o bardzo dobrych parametrach nie będzie się spiekał i pozostawi mało popiołu po spaleniu.

Dobór węgla do użytkowanego pieca jest ważnym krokiem. Powinien mieć on odpowiednią wartości opałową i właściwy rozmiar ziaren. Unikniesz dzięki temu niechcianego efektu spalania, czyli tzw. grudek popcornu. Nigdy nie sugeruj się tym, że najmocniejszy ekogroszek na pewno będzie najlepszy. Zajrzyj do specyfikacji pieca i sprawdź, jaką wartość opałową paliwa i jaki rozmiar zaleca producent kotła. Inwestycja w dobrze dobrany opał zapewni Ci spore oszczędności.

Zacznijmy od techniki. Złe przyzwyczajenia palacza odstaw na bok. Wygoda w postaci „dorzucę węgiel raz a porządnie i będzie spokój”  zdecydowanie nie jest rozwiązaniem. Twój piec kopci? Nie dokładaj zbyt grubej wierzchniej warstwy paliwa na żar. Świeżo dodane paliwo będzie długi czas zbyt zimne, by nastąpił w nim zapłon. Poza tym, zbyt gruba warstwa będzie ograniczać dopływ tlenu. Co się dzieje, gdy tak robisz? Komin zapycha się smołami, palenie jest nieefektywne, z pieca dymi się i dymi – niedopalone cząsteczki fruwają, wytworzony niespalony gaz ulatuje przez komin. Koszmar. Dorzucając nieprawidłowo węgiel, marnujesz paliwo i sporą z niego ilość puszczasz dosłownie z dymem.

W kotle należy utrzymać odpowiednio wysoko temperaturę. Początkowo, przy rozpalaniu, węgiel będzie wydzielał dym i gazy, które nie uległy całkowitemu spaleniu. Jednak po osiągnięciu wysokiej temperatury, węgiel spala się czysto. Jaka technika to zapewnia?Technika palenia od góry. Gdy opał się kończy, żar przekładany jest do góry i dosypywana jest nowa porcja węgla.

Jak to wykonać? Żar przełóż na metalową, wcześniej przygotowaną podkładkę. Wsyp węgiel do pieca. Na węgiel narzuć cały żar. Dym, który wydostawać się będzie z nierozgrzanego opału, przechodząc przez warstwę żaru, ulegnie całkowitemu spaleniu. W kominie pojawi się czysty dym bez trujących spalin.

Pamiętaj, że – aby efektywnie palić – należy zawsze utrzymywać wysoką temperaturę. Więcej paliwa spali się, a do powietrza dostanie się niewiele zanieczyszczeń. Uzyskasz równomierne grzanie i komfort cieplny na około 8-10godzin oraz Twoja instalacja grzewcza będzie dłużej sprawna. Sposób palenia „od góry” można spokojnie stosować w kotłach zasypowych, piecach kuchennych, kaflowych i kominkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *