Jaki ekogroszek kupić?

Spis treści

Najważniejszym wyznacznikiem przy zakupie ekogroszku jest rodzaj kotła, który posiadamy. Zawsze dobierajmy węgiel zgodnie z zaleceniami producenta. Zaoszczędzi nam to nerwów związanych z nieprawidłowym działaniem opału, czyli blokowaniem mechanizmu podajnika i niedostatecznym ogrzewaniem. Co więcej, użytkowanie niewłaściwego paliwa może doprowadzić do uszkodzenia całego pieca. Jak wybrać, żeby do tego nie dopuścić?

Rozpoczynając swoją przygodę z kotłem podajnikowym, każdy z nas zastanawia się nad wyborem idealnego paliwa. W sieci i wśród znajomych szukamy informacji o tym, co cechuje idealny ekogroszek – jaki rodzaj kupić? Który ma najlepsze właściwości? Czym kierować się przy wyborze? Wiele osób doradza, aby w okresie zimowym stosować mocniejszy typ paliwa, za to w letnim – słabszy. Często znajdziemy również wiele artykułów dotyczących doskonałych parametrów węgla. Jednym z nich jest wysoka kaloryczność. Jednak nie warto sugerować się wyłącznie tym wyznacznikiem. Dla niektórych kotłów dana wartość opałowa może być zbyt wysoka.

Dlatego najpierw zapoznajmy się z DTR posiadanego sprzętu. Inny sposób to zapytanie sprzedawcy lub osoby montującej piec, jaki rodzaj ekogroszku stosować. W przypadku kotłów podajnikowych bardzo istotne jest, aby opał miał niską spiekalność, mniejszą niż 20 RI i odpowiednią wartość opałową. Biorąc to pod uwagę, jednym z najczęściej zalecanych rodzajów węgla jest ekogroszek typ 31. Wyróżnia go najmniejsza zawartość substancji smolistych i dość niska kaloryczność. Nie przyczynia się do powstawania spieków i będzie odpowiedni do niemal każdego kotła. Nic więc dziwnego, że stanowi jedną z bezpieczniejszych i najchętniej wybieranych opcji. Mimo to podstawowym wyznacznikiem powinny być dla nas zalecenia producenta.

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując ekogroszek? Piec to nie wszystko

Jak widać, ekologiczny musi być nie tylko kocioł, ale również stosowane do niego paliwo. Dlatego poza prawidłowymi ustawieniami pieca, istotne są również dobre parametry opału. Atestowane ekogroszki posiadają świadectwo badania, tzw. znak bezpieczeństwa ekologicznego. Ich uziarnienie, ze względu na konstrukcję podajników retortowych musi mieścić się w przedziale 5-25mm. Istotna jest również prawidłowa, niska spiekalność, która w najlepszym przypadku wynosi nawet 0. Ten rodzaj opału musi cechować się też właściwą kalorycznością, która powinna osiągać minimalnie 24MJ/kg. Zwróćmy także uwagę na zawartość popiołu (do 6%) oraz siarki, która nie powinna przekraczać 0,6% (przy zbyt wysokiej, elementy pieca wykonane z metalu mogą ulegać korozji).

Oprócz tego istotny jest sposób przechowywania węgla. Jeżeli mamy specjalnie wyznaczone pomieszczenie (suche i wentylowane), możemy inwestować w produkty sprzedawane luzem. Jednak znacznie wygodniejsze w użytkowaniu są ekogroszki workowane, które dodatkowo ułatwiają utrzymywanie czystości w kotłowni. Stosowanie się do wszystkich powyższych wyznaczników przedłuży żywotność Twojego pieca i sprawi, że ogrzewanie będzie zdecydowanie efektywniejsze.

1 Komentarz

  1. Odpowiedz
    krzysztof krężel

    mam ekogroszek o RI 0 i spieka się jak jasna cholera same spieki jest suchy
    nie ma popiołu same spieki jezeli ktoś odpisze to proszę o konkrety a nie typu dobrze ustawic piec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *