Usuwanie sadzy z kotła i przewodów kominowych

Fotolia.com | #20137524 | Autor: Ingo Bartussek

Czyszczenie kotła i przewodu kominowego zdecydowanie nie zalicza się do przyjemnych zajęć, ale jest niezbędnym zabiegiem. Pozwala na osiągnięcie maksymalnej możliwej wydajności spalania opału i zapobiega szeregowi zagrożeń związanych z obsługą pieca.

Ze względu na wyjątkowo zimną wiosnę wielu z nas tak naprawdę dopiero niedawno zakończyło sezon grzewczy, w związku z czym wciąż aktualne jest zagadnienie tak zwanego „odstawienia” kotła, czyli oczyszczenia go po sezonie. Ale zarówno kocioł, jak i komin powinny być czyszczone znacznie częściej niż tylko ten jeden raz w roku.

Czyszczenie kotła

Zarówno sposób, jak i częstotliwość czyszczenia kotła powinny być uzależnione od jego konstrukcji, szczególnie zaś od konstrukcji wymiennika: wskazówki konserwacji powinny zostać podane przez producenta w instrukcji obsługo. Ogólna zasada mówi, aby czyszczenie przeprowadzać zawsze w taki sposób, aby czyszczony element wymiennika nie brudził części, która wyczyszczona była wcześniej, i aby zebrany osad stopniowo kierowany był ku popielnikowi kotła. Podczas czyszczenia szczególną uwagę należy zwrócić na ruszty, ponieważ ich niedrożność pogorszy jakość spalania na palniku. Częstotliwość czyszczenia należy uzależnić od rodzaju pieca. Kotły z automatycznym podajnikiem oczyszczać należy średnio raz na dwa do czterech tygodni, komorowe – raz na tydzień lub częściej, a piece opalane pelletem wymagają czyszczenia tylko raz w miesiącu, czasem rzadziej. Wiele zależy tutaj właśnie od rodzaju wykorzystywanego paliwa: piece opalane ekogroszkiem takim jak ekogroszek Pieklorz, ekogroszki Sam-Bud-Rol czy innymi wysokiej jakości produktami będą wymagały czyszczenia wyraźnie rzadziej niż te, w których pali się kiepskim węglem albo nawet śmieciami. Podczas „odstawiania” kotła po sezonie należy przeprowadzić dokładniejsze czyszczenie całego kotła, obejmujące między innymi czyszczenie podajnika ślimakowego i rury dymowej.

Oczyszczanie komina

Ponieważ brudny, niedrożny i pełen łatwopalnej sadzy komin stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i życia wszystkich domowników, nie należy zaniedbywać jego regularnego czyszczenia i przeglądów. Prawda jest taka, że zadaniem tym powinien zająć się specjalista – wykwalifikowany kominiarz – między innymi dlatego, że wiąże się ono z pracą na wysokości. W wyjątkowych sytuacjach można podjąć się tego zadania samodzielnie, ponieważ niedokładne oczyszczenie komina jest lepsze niż zupełne zaniedbanie tego obowiązku. Przepisy nakazują oczyszczać komin z sadzy raz na kwartał i naprawdę warto wydać tych kilkaset złotych na zamówienie wizyt kominiarza: okazanie otrzymanego od niego zaświadczenia bywa niezbędne przy ubezpieczaniu domu oraz, w najgorszym wypadku, przy ubieganiu się o uzyskanie odszkodowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *